Novice

Idealno kolo – že veš, kako in kje ga najdeš?

Kako izbrati  vaše idealno kolo?

Kolo vam omogoča mobilnost in zabavo, prav tako pa vas od točke A do točke B pripelje na okolju povsem neškodljiv način ter brez kakršnih koli stroškov. Če se odločate za nakup kolesa, morate v poštev vzeti kar nekaj dejavnikov.  Članek je namenjen vsem tistim, ki se odločate za nakup pravega kolesa, pa še ne veste zagotovo, kakšno kolo bi vam pravzaprav ustrezalo.

 

Kakšen je vaš primaren stil kolesarjenja?

Najprej morate dobro razmisliti, po kakšnem terenu se boste s kolesom vozili: tlakovana podlaga, gozdne poti ali pa morda kombinaciji obojega. Nekatera kolesa so narejena zgolj za specifičen teren, medtem, ko so druga precej bolj vsestranska. Za začetek bomo kolesa razporedili v par kategorij, ki jih imamo v Kolesarski trgovini Kilaskute na voljo. V vsaki kategoriji so različni modeli koles, ki se razlikujejo glede na kvaliteto komponent, vsestranskost ter v udobju, kar pa se odraža tudi v ceni koles.

1. Cestna kolesa

Cestna kolesa so najbolj primerna za vožnjo po tlakovani podlagi, kot sta beton in asfalt. Običajno so ta kolesa najlažja izmed vseh in imajo številne možnosti uporabe. Uporabljajo se za pridobivanje kondicije, cestna tekmovanja, prevoz na delo, potovanja ter za premagovanje daljših razdalj, kot so naprimer maratoni. Primerna so tako za novince kot tudi profesionalne športnike, pri tej kategoriji koles je še posebej pomembno, da izberete sebi ustrezno velikost, saj v nasprotnem primeru lahko pride do neudobja, to pa se kaže predvsem na efektivnosti vašega poganjanja. Cene tovrstnih koles se gibljejo od 570€ za osnovne modele, pa vse do 3200€ za tiste s karbonskim okvirjem ter elektronskim prestavnim sistemom.

Cestna kolesa

B15010

 Dema Corsa Elite – ime pove vse

2. Gorska kolesa

Najpogosteje uporabljena za vožnjo po prašnih ter makadamskih sprehajalnih poteh, boljši modeli pa  nimajo težav tudi z vožnjo po brezpotjih. Omogočajo tudi solidno vožnjo po tlakovanih podlagah, potrebna je zgolj menjava plaščev. Tovrstna kolesa so zasnovana na bolj robustnem okvirju in zmogljivejših zavorah. Sposoben je vožnje čez korenine, kamenje ter ostale ovire, na katere lahko naletite na brezpotjih. Za razliko od cestnih koles, imajo običajno tudi nižji razpon prestav, kar omogoča lažjo vožnjo v strme klance. Tovrstna kolesa mnogi uporabljajo tudi za vsakdanjo rabo, saj niso tako občutljiva na vožnjo čez pločnike ali pa na luknje v cestah. Gorska kolesa imajo lahko: 26, 27,5 ali pa 29 inčna kolesa, generalno pa velja, da večja kot so kolesa, manj igriva je vožnja, vendar pa lahko dosegamo višjo hitrost z manj vložene energije.

Delimo jih v dve kategoriji:

  • »Hardtail« kolesa:  kot vam že ime pove imajo prvi rigidni zadek ter vzmeteno vilico, medtem ko imajo drugi vzmetenje tudi zadaj. »Trdaki« so običajno lažji omogočajo hitrejše ter lažje vzpone, prav tako pa so ugodnejši.
  • Polnovzmetena kolesa: imajo tako sprednje kot zadnje vzmetenje in so praviloma težja ter dražja. So nekoliko slabši plezalci, vendar pa zablestijo pri spustu, ko se zadnji amortizer pomaga vozniku spopasti z ovirami in mu omogoči doseganje vratolomnih hitrosti pri spustu.

B16019Dema Quark – gorski maneken

 3. Udobna hibridna kolesa

Tip koles uporaben tako za vožnjo po netlakovanih kot po tlakovanih podlagah.

Gre predvsem za treking kolesa namenjena rekreaciji, mišljena so za vožnjo po ravnih urbanih območjih, parkih in urejenih gozdnih kolesarskih poteh. Nekatera imajo za dodatno udobje tudi nameščeno sprednje vzmetenje. Običajno imajo večja kolesa za lažjo vožnjo ter robustne plašče, da lahko zavijete tudi na manj »speglane« terene.

B15238

Dema Esperia, družinsko kolo zanjo in zanj

4. Mestna kolesa

Izdelana za urbana območja običajno omogočajo lahkoto in hitro vožnjo po kolesarskih stezah. Zasnovana so za pokončno vožnjo kar je pomemben faktor pri udobju, prav tako pa so opremljena z odsevniki ter lučmi kar poskrbi za varnost v prometu.  Cene osnovnih modelov se gibljejo med 180€ za najbolj osnovno opremljene ter 499€ za tiste bolj luksuzne in udobne.

B16285

 Dema Madeline – moderna, a “oldschool” kraljica na cesti

 

Viri:

-http://centurycycles.com/buyers-guides/bicycle-types-how-to-pick-the-best-bike-for-you-pg9.htm

– http://www.wikihow.com/Choose-a-Bicycle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *